pl
CHOOSE
LANGUAGE:
EN
DE
FR
EN
DE
FR
EN
DE
FR

1992r.- Początkowo firma funkcjonowała na wynajętej powierzchni o wielkość 1000 m2 i zatrudniała 27 osób.
Swoją działalność Dora Metal rozpoczęła od produkcji mebli technologicznych, m.in. mebli do pracy i przygotowywania posiłków, do przechowywania i magazynowania, do zmywalni oraz sprzętu do transportu wewnętrznego.

                          


1994r.
- Wraz z zakupem hal produkcyjnych oraz inwestycją w park maszynowy, firma podjęła decyzję o rozpoczęciu produkcji urządzeń gastronomicznych. Kolejne lata to właśnie okres specjalizacji w produkcji urządzeń gastronomicznych. Początkowo były to stoły i szafy podgrzewane, dystrybutory talerzy oraz bemary powietrzne i wodne, które bardzo szybko zyskały uznanie na polskim rynku.

                                 

1995r.- Oferta została poszerzona o bufety śniadaniowe oraz szereg urządzeń chłodniczych takich, jak: lady chłodnicze, nowoczesne stoły chłodnicze i mroźnicze oraz poszukiwane na polskim rynku szafy chłodnicze i mroźnicze z automatycznym systemem rozmrażania.

                                 

1996r.- Firma zaproponowała swoim klientom zintegrowane systemy dystrybucji posiłków, w tym samoobsługowe ciągi wydawcze, jako zdecydowanie nowatorską propozycję na polskim rynku w tamtych czasach. Ciągi wydawcze i bufety marki Dora Metal do dnia dzisiejszego cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem zarówno w Polsce, jak i za granicą. Obecność i szybki rozwój firmy na rynku polskim doprowadziły do zapoczątkowania współpracy z firmami zagranicznymi. Firmy kooperowały ze sobą przy realizacji dużych inwestycji, gdzie zapotrzebowanie znacznie przekraczało możliwości ofertowe firmy, dlatego w 1997 oraz w 1998 następuje rozbudowa powierzchni produkcyjnych oraz inwestycje w nowoczesne maszyny i urządzenia.

                                                                                                                

1999r.- Firmie został przyznany certyfikat jakości ISO 9001, co w tamtym czasie było olbrzymim wydarzeniem i dużym sukcesem, ponieważ certyfikat ten cechował się dużą rangą, posiadało go niewiele firm, a te które go uzyskały były bardzo wysoko postrzegane zarówno w branży jak i ogólnie na rynku. Obecnie firma posiada certyfikat jakości ISO 9001:2008.

                                             

2000r.- Szczególną wagę od samego początku przywiązywano w firmie do konstrukcji bezpiecznej i higienicznej (wykończenie łagodnymi łukami i zaokrąglenie krawędzi i narożników, ukierunkowany spływ wody) oraz rodzaju zastosowanych połączeń i uszczelnień (wyeliminowanie wszelkich progów i szczelin).
Mając świadomość znaczenia higieny w nowoczesnej kuchni Dora Metal w 2000 r., jako pierwsza w Polsce i jedna z niewielu firm w Europie zaproponowała swoim klientom meble wykonane w podwyższonym standardzie HIGIENA.

                                                                                                                                                                                               

2001r.- Dora Metal stała się propagatorem technologii przygotowywania potraw w oparciu o metodę “ugotuj i schłodź”,                  czyli „Cook & Chill”. Jako pierwsza polska firma zaoferowała swoim klientom  urządzenia niezbędne przy stosowaniu tej metody, a mianowicie schładzarki szokowe współpracujące z piecami konwekcyjno parowymi.

                                                                                                                                                           

2003-2004r.- Następują szczególnie ważne inwestycje, a mianowicie:

- otwarcie nowej hali do produkcji urządzeń, co pozwoliło na usprawnienie procesu produkcyjnego i wprowadzenie nowych technologii

- zakup firmy handlowej Haspol z 50-letnią tradycja, która zajęła się dystrybucją wyrobów firmy

- zakup firmy produkcyjnej Kromet- producenta urządzeń do termicznej obróbki żywności z blisko 50-letnią tradycją.

Powstanie Grupy Dora Metal zwiększyło potencjał rynkowy firm, które kompleksowo mogły wyposażyć zaplecza kuchenne.
                                                                                                                                    

2006r.- Pojawiają się kolejne nowości w asortymencie, a mianowicie urządzenia do zabudowy. Entuzjastycznie przyjęte na rynku wanny chłodnicze i bemarowe, płyty chłodnicze i grzewcze stanowią idealne rozwiązanie dla poszukujących funkcjonalnych i wyjątkowo łatwych w montażu wyrobów, dających nieograniczone możliwości indywidualnej zabudowy i aranżacji wnętrza restauracji, barów sałatowych, pizzerii itp.

                                                                                                                                                               
2008r.- Firma zainwestowała w zakup wycinarki laserowej. Było to jedno z najnowocześniejszych, automatycznych, wysokowydajnych i zaawansowanych technologicznie urządzeń laserowych wycinających podzespoły wykorzystywane do produkcji wyrobów gastronomicznych. Wprowadzenie tego urządzenia pozwoliło na zmianę technologii wykonania części produktów (maszyna potrafi wycinać najbardziej skomplikowane wzory z blachy nierdzewnej), zmianę designu wyrobów, oraz na dostosowanie wyglądu jak i konstrukcji do bardzo wymagającego rynku.


2009r.
- Stworzenie centrum szkoleniowego- Centrum Techniki Kulinarnej Doram. Jedyne takie miejsce w Polsce, a może i w Europie. Centrum stanowi uzupełnienie naszej oferty dla branży gastronomicznej i jest największym w Polsce kulinarnym centrum szkoleniowym z profesjonalnie wyposażonymi stanowiskami treningowymi i wzorcowym zapleczem kuchennym

To idealne miejsce do nauki i …. Zabawy:

- możliwość praktycznego zapoznania się z technologią kuchni

- możliwość poznania technik gotowania oraz doboru i obsługi sprzętu

- miejsce szkoleń, pokazów i konkursów gastronomicznych- możliwośc by być ocenianym przez najlepszych. Niejednokrotnie w Centrum w jury gościmy znanych kucharzy tj.:
Roberta Sowę, Korala Okrasę, Jerzego Pasikowskiego, Pascala Brodnickiego
i wielu innych.

Centrum wzbudziło ogromne zainteresowanie w całej branży gastronomicznej i już Niespełna rok po stworzeniu Centrum, bo w roku 2010 zostało nagrodzone Medalem Europejskim dla wyrobów i usług.

                                                     

2010r.- Innowacje w asortymencie, a mianowicie:

- w odpowiedzi na duże zapotrzebowanie w 2010, wprowadzono na rynek linię urządzeń i mebli przeznaczonych do wyposażenia barów, pubów, klubów.

Produkty z serii Bar Line są absolutną nowością nieznajdującą alternatywy na polskim rynku HoReCa. Ich innowacyjny design, elegancja, oświetlenie LED sprawiają, że urządzenia te nie stanowią wyłącznie wyposażenia baru, ale są także jego ozdobą.

                                               

2011r.- Od marca w Centrum Techniki Kulinarnej realizujemy projekt, który jest  współfinansowany ze środków Unii Europejskiej: „Nauczyciel- mistrzem młodych mistrzów”

Celem projektu jest:

- podniesienie kompetencji praktycznych i teoretycznych nauczycieli kształcących w kierunkach gastronomicznych w zakresie obsługi nowoczesnego sprzętu gastronomicznego poprzez odbycie 2- tygodniowych staży w Centrum Techniki Kulinarnej

- podniesienie świadomości zdrowego żywienia poprzez stosowanie nowoczesnych technik przygotowywania potraw.

- podniesienie jakości nauczania i wiedzy kadry kształcenia zawodowego w branży gastronomicznej.

W 2011 r. mieliśmy również okazję zobaczyć nasze Centrum w telewizji w którym odbywało się nagranie do jednego z odcinków słynnego filmu „przepis na życie” z Borysem Szycem i Magdalena Kumorek w roli głównej.

W październiku 2011 roku firma Dora Metal po raz pierwszy wzięła udział w targach gastronomicznych, mających swoje miejsce w Mediolanie. Mediolan jest traktowany jako centralne miejsce targowe dla świata gastronomii, gdzie wystawiają się bardzo nieliczne firmy polskie. Jest to również miejsce, do którego przyjeżdżają inwestorzy z całego świata. Udział w tak prestiżowej wystawie dla branży gastronomicznej dał nam ogromne możliwości zaprezentowania marki i dalszego rozwoju firmy na rynkach zagranicznych.

                                                

Rok 2012 był bardzo szczególny dla Dora Metal, jak również całej Polski.

      W tym roku Dora Metal obchodziła swój jubileusz 20 lat istnienia firmy. Jak przystoi na taką okazję z okazji jubileuszu została zorganizowana huczna zabawa z wieloma atrakcjami.
Ten rok zostanie zapamiętany również z powodu odbywających się mistrzostw Europy w piłce nożnej EURO 2012 na, na które czekała cała Polska.
      Dora Metal, jako producent sprzętu dla gastronomii brał udział przy wyposażaniu wszystkich stadionów, które powstały na mistrzostwa na terenie kraju. Tym samym nasza firma przyczyniła się do zorganizowania największej w historii kraju imprezie sportowej.
Historia jest już za na nami natomiast przyszłość przed nami.

                                                

 

                                                                                                       

Aktualności - lista
30 - 05 - 2019
OBSŁUGA HANDLOWA W KATOWICACH – ZMIANY!
Szanowni Klienci Uprzejmie...
21 - 05 - 2019
KUCHARZ DOKOSNAŁY
16.05.2019r. w Centrum...
100% Profesjonalizmu

Naszą misją jest oferowanie szerokiej gamy wysokiej jakości produktów, cenionych przez Klientów.

czytaj więcej...