Podstawa chłodnicza umożliwia utrzymywanie w chłodzie produktów kulinarnych, do których potrzebny jest szybki dostęp w czasie przygotowywania potraw. Przyspiesza także serwowanie schłodzonych dań. Podstawy chłodnicze zapewniają więc znaczną oszczędność czasu i pracy w restauracjach oraz innych lokalach gastronomicznych. Wiąże się z nimi także oszczędność miejsca – stosowane są więc zwłaszcza w niewielkich kuchniach, w stołówkach oraz w sklepach spożywczych.

Zrzut ekranu 2022-04-12 o 13.30.26
Zrzut ekranu 2022-04-12 o 13.30.38

Podstawy chłodnicze dla gastronomii – dopasowane do potrzeb każdego lokalu

Podobnie jak stoły chłodnicze i stoły mroźnicze, podstawa chłodnicza gastronomiczna to urządzenie o zróżnicowanych zastosowaniach. W naszej ofercie znajdują się urządzenia dla każdego rodzaju lokali gastronomicznych – od niewielkich barów i sklepów spożywczych, po większe restauracje. W każdym przypadku podstawa chłodnicza jest przy tym urządzeniem służącym do długotrwałej i intensywnej pracy – ułatwia to jej wysoka odporność i ergonomiczna konstrukcja.

Dzięki jednolitej konstrukcji i zastosowaniu stali nierdzewnej podstawa chłodnicza to urządzenie chłodnicze, które jest łatwe do utrzymania w czystości. Nowoczesne i eleganckie urządzenie może stanowić nawet ozdobę lokalu gastronomicznego, bezpośrednio widoczną dla klientów. Urządzenia chłodnicze do gastronomii z naszej oferty cechuje szczególnie wygodne użytkowanie i duża odporność. Wysoka jakość materiałów sprawia, że podstawy utrzymują produkty w świeżości, nie wpływając na ich smak i wygląd. Wydajne agregaty naszych podstaw chłodniczych zapewniają energooszczędność i możliwość szybkiej zmiany temperatury.

Jak wybrać podstawy chłodnicze dla lokali gastronomicznych?

Podstawowym kryterium wyboru są zawsze wymiary podstawy chłodniczej, jej moc i pojemność mierzona w litrach, istnieje jednak wiele innych parametrów, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie urządzenia. Najczęściej występują przy tym 4-szufladowe i 6-szufladowe podstawy chłodnicze. Do ważnych czynników, które trzeba wziąć pod uwagę, należy klasa energetyczna i zużycie energii. Urządzenia chłodnicze w gastronomii przeważnie pracują w zakresie temperatur od -2°C do 8°C, zdarzają się jednak również meble chłodnicze o rozszerzonym zakresie temperatur. Zróżnicowana jest również wysokość umieszczenia blatu w podstawach chłodniczych.

Należy zwrócić uwagę także na liczbę i konfigurację szuflad, dobierając je do własnych potrzeb. W wielu lokalach wygodne będą też podstawy chłodnicze na kółkach oraz urządzenia wyposażone w drzwi otwierane panoramicznie. W ciasnych kuchniach znaczenie może mieć także umiejscowienie agregatu chłodniczego (po prawej lub po lewej stronie). Nowoczesne gastronomiczne urządzenia chłodnicze wyposażone są w sterowniki i cyfrowe wyświetlacze, które zapewniają dokładną regulację temperatury.

Wygodne i trwałe podstawy chłodnicze w ofercie Dora Metal

Podstawy chłodnicze w naszej ofercie wyróżnia trwałość, łatwość obsługi i energooszczędność. To zaawansowane, profesjonalne urządzenia chłodnicze gastronomiczne, wykonane ze stali nierdzewnej, gwarantujące higienę i w pełni zgodne z zasadami BHP. O popularności podstaw chłodniczych decydują przy tym przede wszystkim ich niewielkie rozmiary. To duża wygoda w małych lokalach gastronomicznych takich jak pizzerie, bary szybkiej obsługi i lodziarnie, w których powierzchnia kuchni jest często niewielka. Podstawa chłodnicza jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które umożliwia przechowywanie produktów i gotowych dań w warunkach pozwalających na zachowanie ich świeżości, a także szybkie i wygodne serwowanie potraw w optymalnej temperaturze.

Dora Metal oferuje profesjonalne wyposażenie gastronomiczne, a w tym sprzęt chłodniczy, np.:

Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą urządzeń chłodniczych, które z pewnością przyczynią się do poprawy wydajności i funkcjonalności każdej kuchni.

Proekologiczne projektowanie to nasz priorytet

Kupując nową szafę Dora Metal macie Państwo pewność, że otrzymujecie urządzenie w pełni przyjazne środowisku naturalnemu.

Innowacje

Wdrażamy innowacyjne rozwiązania dbając o środowisko naturalne

Wydajność

Najwyższej klasy dynamika naszych urządzeń

Serwis

Zapewniamy profesjonalny serwis sprzedażowy i posprzedażowy naszych urządzeń

Bądź na bieżąco - zapisz się na newsletter
dora-metal-rycerz

Dora Metal jest wiodącą w branży gastronomicznej w Polsce firmą, z długoletnią tradycją i doświadczeniem w projektowaniu, oraz produkcji profesjonalnych urządzeń dla sektora HORECA.

polski-produkt_dora

Polski producent