Schładzarki szokowe obniżają temperaturę żywności nawet do -18 stopni Celsjusza. Umożliwiają w ten sposób przechowywanie zmrożonego pożywienia, jednocześnie zachowując jego smak czy zapach. Firma Dora Metal specjalizuje się w produkcji schładzarek już od 2001 roku, kiedy to zaprezentowano pierwsze produkty tej serii. Obróbka termiczna zachodzi w specjalnie przygotowanym do tego celu urządzeniu z funkcją zamrażania szokowego. W ten sposób przygotowaną żywność można przechowywać przez dłuższy czas, nie pozbawiając jej naturalnych walorów odżywczych.

Czym są schładzarki szokowe?

Schładzarki to urządzenia służące do szybkiego schładzania lub zamrażania potraw. Umożliwiają przygotowywanie większej ilości posiłków, które następnie mogą być serwowane po odmrożeniu. Dzięki temu przyczyniają się do znacznego usprawnienia pracy kuchni. Działają w dwóch systemach:

  1. Schładzanie odbywa się w czasie nieprzekraczającym 90 minut, a potrawy zostają schłodzone do temperatury 3 stopni Celsjusza.
  2. Zamrażanie odbywa się w czasie nieprzekraczającym 270 minut, a potrawy zostają zmrożone do temperatury -18 stopni Celsjusza.

Tradycyjnie oba procesy trwają po kilka godzin, co może powodować rozwój bakterii w pożywieniu. Dzięki chłodziarkom szokowym ten proces jest znacznie usprawniony, a jedzenie nie traci na wartości.

Szokówka gastronomiczna - zasada działania

Przygotowane wcześniej potrawy, dzięki zastosowaniu szokówki gastronomicznej, można następnie poddać schładzaniu bądź zamrożeniu. Umożliwia to przechowywanie pożywienia w szafach chłodniczych od 5 dni, nawet do miesiąca. Metoda wykorzystywana przez schładzarki szokowe zamienia płyny w mikrokryształki, które po rozmrożeniu pozostawiają pożywienie we właściwej konsystencji. W ten sposób przygotowane posiłki nie wysychają ani nie tracą wilgotności. Chłodzenie szokowe zachowuje walory smakowe żywności oraz gwarantuje świeżość rozmrożonych potraw.

Dora Metal - chłodziarki szokowe dla gastronomii

Oferta Dora Metal to zróżnicowany zestaw urządzeń do chłodzenia i mrożenia szokowego. Znajduje się w nim wiele modeli o odrębnej wysokości i szerokości, a także mocy i wydajności, dzięki czemu mogą być dostosowane do każdego rodzaju kuchni. Chłodziarki szokowe wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej oraz wyposażone w nowoczesny system kontroli elektronicznej. Wszystkie urządzenia chłodnicze Dora Metal są niezawodnym i użytecznym systemem do chłodzenia i zamrażania, używanym w gastronomii.

Schładzarki szokowe stają się niezastąpionym sprzętem dla wszelkich obiektów zajmujących się przygotowywaniem posiłków. Dzięki ich zastosowaniu możliwe jest przyrządzenie większej ilości potraw, które następnie są przechowywane i odmrażane bez utraty wartościowych substancji odżywczych. Korzystać z nich mogą zarówno małe, jak i większe restauracje, stołówki czy przedsiębiorstwa cateringowe. Tak spreparowaną żywność, wystarczy przed zaserwowaniem poddać obróbce termicznej w wysokiej temperaturze, aby na nowo odzyskała świeżość.

Proekologiczne projektowanie to nasz priorytet

Kupując produkt firmy Dora Metal macie Państwo pewność, że otrzymujecie urządzenie w pełni przyjazne środowisku naturalnemu.

Innowacje

Wdrażamy innowacyjne rozwiązania dbając o środowisko naturalne

Wydajność

Najwyższej klasy dynamika szaf chłodniczych 

Serwis

Zapewniamy profesjonalny serwis sprzedażowy i posprzedażowy naszych urządzeń

Bądź na bieżąco - zapisz się na newsletter
dora-metal-rycerz

Dora Metal jest wiodącą w branży gastronomicznej w Polsce firmą, z długoletnią tradycją i doświadczeniem w projektowaniu, oraz produkcji profesjonalnych urządzeń dla sektora HORECA.

polski-produkt_dora

Polski producent