– Zależy nam na promowaniu i utrwalaniu dawnych polskich tradycji kulinarnych. A gdzie, jak nie w dworze starostów chęcińskich mogłoby się to udać. Wydarzenie doskonale wpisuje się w charakter XVII-wiecznego dworu starostów chęcińskich. Na co dzień zjemy tu dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką. To doskonałe miejsce, aby zaprezentować nie tylko polskie tradycje kulinarne, ale też historię i kulturę – podkreślała Renata Kamienik, organizatorka wydarzenia.

Podczas Festiwalu nie mogło zabraknąć dobrego jedzenia i konkursów kulinarnych, które wsparliśmy naszym sprzętem. Jesteśmy tam gdzie gastronomia i nie wyobrażamy sobie wspaniałych wydarzeń bez nas.

 O tytuł najlepszych kucharzy rywalizowali profesjonaliści i uczniowie szkół gastronomicznych. Każda dwuosobowa drużyna profesjonalistów przygotowała przystawkę z jelenia oraz danie główne z królika, musiała też na ocenę dokonać rozbioru królika. Uczniowie natomiast przyrządzali potrawę z kurczaka.